Izrada sajta u WordPressu

U današnjem digitalnom pejzažu, izrada web sajta postaje sve važnija kako bi se preduzeća, kreatori sadržaja i pojedinci mogli efikasno predstaviti online. WordPress je jedna od vodećih platformi za izradu web sajtova, koja pruža fleksibilnost, jednostavnost upotrebe i bogat ekosistem dodataka. U ovom temeljnom tekstu, istražićemo sve aspekte izrade web sajta u WordPressu, od koraka početka do kreiranja profesionalnog online prisustva.

Uvod u WordPress: Zašto Je Popularan Za Izradu Web Sajtova?

WordPress je besplatan open-source sistem za upravljanje sadržajem (CMS) koji omogućava korisnicima da kreiraju dinamičke web sajtove bez potrebe za dubokim poznavanjem programiranja. Njegova popularnost proizlazi iz nekoliko ključnih faktora:

 1. Jednostavnost Upotrebe: WordPress ima intuitivan korisnički interfejs koji omogućava i početnicima da kreiraju web sajtove bez problema.
 2. Fleksibilnost i Prilagodljivost: Veliki broj tematskih šablona i dodataka omogućava personalizaciju sajta prema potrebama i željama korisnika.
 3. Bogat Ekosistem Dodataka: Dostupnost hiljada besplatnih i plaćenih dodataka (plugin-ova) omogućava proširenje funkcionalnosti sajta.
 4. SEO Prijateljstvo: WordPress je poznat po svojim SEO-friendly karakteristikama koje pomažu sajtovima da budu vidljiviji na pretraživačima.
 5. Kontinuirane Nadogradnje: WordPress redovno izbacuje nove verzije sa poboljšanim funkcionalnostima i sigurnosnim zakrpama.

Koraci ka Izradi Web Sajta u WordPressu

Izrada web sajta u WordPressu obuhvata nekoliko ključnih koraka, od koncepta do lansiranja. Evo detaljnog vodiča kroz ovaj proces:

1. Planiranje i Konceptualizacija

Prvi korak u izradi web sajta je planiranje i konceptualizacija. Ova faza uključuje razumevanje ciljeva sajta, identifikaciju ciljne publike i razmatranje funkcionalnosti koje će sajt imati.

 • Definisanje Ciljeva: Razmislite o svrsi sajta. Da li je to portfolio, blog, online prodavnica ili nešto drugo?
 • Ciljna Publika: Identifikujte ko je vaša ciljna publika. Koje su njihove potrebe i kako sajt može da im pomogne?
 • Struktura Sajta: Vizualizujte kako će se sadržaj organizovati na sajtu. Razmislite o strukturi menija, kategorijama i stranicama.

2. Odabir Domena i Hostinga

Domena je adresa vašeg sajta na internetu, dok je hosting mesto gde će se čuvati svi podaci sa sajta. Odabir domena i hostinga su ključni koraci za izradu web sajta.

 • Domen: Odaberite domen koji je relevantan za vaš brend ili sadržaj sajta. Domen bi trebalo da bude lak za pamćenje i lako se kucati.
 • Hosting: Izaberite pouzdanog hosting provajdera koji može obezbediti brzu brzinu učitavanja, sigurnost i dostupnost sajta.

3. Instalacija WordPressa

Nakon što ste obezbedili domen i hosting, sledeći korak je instalacija WordPressa na vašem hosting nalogu. Većina hosting provajdera nudi jednostavne alate za instalaciju WordPressa.

 • Ručna Instalacija: Ako želite više kontrole, možete ručno instalirati WordPress preuzimanjem instalacionog fajla sa zvaničnog sajta.

4. Izbor Teme (Šablona) Sajta

Izbor teme je ključan za dizajn vašeg sajta. WordPress nudi veliki broj besplatnih i plaćenih tema koje možete koristiti.

 • Besplatne Teme: WordPress biblioteka sadrži mnoštvo besplatnih tema koje možete pretraživati i instalirati direktno sa administrativnog panela.
 • Plaćene Teme: Ako želite više unikatan dizajn, možete razmotriti kupovinu premium teme od pouzdanih izvora.

5. Dizajniranje i Prilagođavanje Teme

Nakon što izaberete temu, možete je dalje prilagoditi kako bi odgovarala vašim potrebama i brendu.

 • Logo i Vizuelni Identitet: Dodajte svoj logo i prilagodite boje i fontove kako bi se sajt usklađivao sa vašim brendom.
 • Widgeti i Meniji: Podesite widgete i menije kako bi omogućili lak pristup važnim informacijama na sajtu.
 • Prilagodba Dizajna: Većina tema omogućava prilagodbu izgleda, rasporeda elemenata i stilizacije.

6. Kreiranje Sadržaja

Sadržaj je srž svakog web sajta. Kreirajte relevantne i privlačne sadržaje za svoju ciljnu publiku.

 • Tekstualni Sadržaj: Kreirajte informacije o proizvodima/uslugama, o nama, blog postove i ostale tekstualne sadržaje.
 • Vizuelni Sadržaj: Dodajte fotografije, ilustracije, infografike i video sadržaje koji dopunjuju vaše tekstove.

7. Dodavanje Dodataka (Plugin-ova)

WordPress dodaci (plugin-ovi) omogućavaju proširenje funkcionalnosti sajta. Ovi dodaci omogućavaju sve, od kontakt formi do optimizacije za pretraživače.

 • Dodaci za SEO: Instalirajte dodatke poput “Yoast SEO” kako biste optimizovali sadržaj za pretraživače.
 • Kontakt Forme: Dodajte kontakt formu kako bi posetioci mogli lako da vas kontaktiraju.
 • Socijalni Mediji: Dodajte dugmiće za deljenje na društvenim mrežama i prikazivanje vašeg profila.

8. Testiranje Sajta

Pre nego što lansirate sajt, testirajte sve njegove aspekte kako biste se uverili da funkcioniše ispravno i pruža dobro korisničko iskustvo.

 • Responsivnost: Proverite da li sajt pravilno radi na svim uređajima, uključujući mobilne telefone i tablete.
 • Funkcionalnosti: Testirajte sve interaktivne elemente, forme, navigaciju i druge funkcionalnosti.

9. Lansiranje Sajta

Kada ste zadovoljni izgledom i funkcionalnošću sajta, spremni ste za njegovo lansiranje.

 • Podešavanje SEO: Podesite osnovne SEO postavke kako biste poboljšali vidljivost na pretraživačima.
 • Backup: Napravite sigurnosnu kopiju sajta kako biste sačuvali sve podatke.

10. Održavanje i Ažuriranje

Nakon lansiranja, kontinuirano održavanje sajta je ključno za njegovu sigurnost, performanse i relevantnost sadržaja.

 • Redovno Ažuriranje: Ažurirajte WordPress verziju, temu i dodatke kako biste osigurali sigurnost.
 • Backup: Redovno pravite sigurnosne kopije sajta kako biste zaštitili podatke.

Prednosti Izrade Web Sajta u WordPressu

Izrada web sajta u WordPressu donosi niz prednosti:

 1. Jednostavnost Upotrebe: Bez obzira na tehničko znanje, WordPress omogućava lako upravljanje sajtom.
 2. Prilagodljivost: Velika raznolikost tema i dodataka omogućava prilagodljiv dizajn i funkcionalnost.
 3. SEO Prijateljstvo: WordPress je poznat po svojim SEO-friendly karakteristikama koje pomažu sajtima da budu bolje rangirani na pretraživačima.
 4. Bogatstvo Resursa: Postoji ogroman broj online tutorijala, foruma i blogova koji nude pomoć i resurse za rad u WordPressu.

Izazovi Izrade Web Sajta u WordPressu

Iako je WordPress moćan alat, postoje i određeni izazovi:

 1. Sigurnost: Zbog svoje popularnosti, WordPress sajtovi mogu biti meta sajber napada. Redovno ažuriranje i sigurnosne mere su ključne.
 2. Optimizacija Brzine: Nepravilna konfiguracija ili pretrpanost dodacima može usporiti brzinu sajta. Optimizacija je neophodna.
 3. Dodataci i Tematske Šablone: Korišćenje velikog broja dodataka i tema može dovesti do neslaganja i problema sa kompatibilnošću.

Izrada web sajta u WordPressu je dostupna i pristupačna opcija za sve, od malih preduzeća do pojedinaca koji žele da se predstave online. Kroz pažljivo planiranje, dizajniranje, kreiranje sadržaja i tehničku implementaciju, možete kreirati profesionalan i funkcionalan web sajt koji će zadovoljiti potrebe vaše ciljne publike. Bez obzira na izazove koji mogu nastati, rad u WordPressu vam omogućava da izgradite prisustvo na internetu koje je lepo dizajnirano, SEO optimizovano i korisnički prijateljsko.

Da li je izrada sajta u wordpressu dobra opcija za korporativni web sajt ili manji web shop?

Izrada web sajta u WordPressu može biti dobra opcija kako za korporativni web sajt tako i za manji web shop, ali postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir pre donošenja konačne odluke:

Potrebe i ciljevi: Prvo treba razmisliti o potrebama i ciljevima vašeg sajta. Ako vam je potrebna jednostavna web prisutnost sa osnovnim informacijama, WordPress je dobar izbor za to. Ako želite složeniju e-trgovinu sa mnogo proizvoda i naprednim funkcijama, možda će vam biti potrebna specijalizovana platforma za e-trgovinu poput WooCommerce.

Fleksibilnost: WordPress je poznat po svojoj fleksibilnosti i prilagodljivosti. Možete koristiti različite teme i dodatke (plugins) da biste prilagodili sajt vašim potrebama. To je posebno korisno za korporativne sajtove koji mogu zahtevati različite funkcionalnosti kao što su blog, kontakt forme, portfolio, i drugo.

Održavanje: WordPress zahteva redovno održavanje, uključujući ažuriranje tema i dodataka radi održavanja sigurnosti i funkcionalnosti sajta. Ovo može biti dodatni trošak i odgovornost.

Sigurnost: WordPress je popularna platforma, pa je često meta napada hakera. Potrebno je preduzeti dodatne korake kako biste osigurali sigurnost vašeg sajta, kao što su korišćenje jakih lozinki, redovno ažuriranje, i upotreba sigurnosnih dodataka.

Performanse: Za web shop, performanse su ključne. Treba voditi računa o brzini sajta i skalabilnosti, kako bi se osigurala dobra iskustva za korisnike i podržala rast prodaje.

Troškovi: WordPress je početno besplatan, ali troškovi mogu varirati u zavisnosti od potreba sajta. Tema i dodaci mogu biti besplatni ili plaćeni, a tu su i troškovi hostinga i održavanja.

Za korporativni sajt sa manje zahteva, WordPress može biti odlična opcija zbog svoje lakše upotrebe i prilagodljivosti. Za manji web shop, WordPress sa WooCommerce dodatkom takođe može biti dobar izbor, ali za veće e-trgovine sa složenim potrebama, možda biste razmotrili specijalizovane platforme kao što su Shopify ili Magento.

Ključno je da pažljivo razmotrite svoje potrebe i resurse pre nego što odlučite da li je WordPress prava opcija za vaš korporativni sajt ili manji web shop.